Verbeteren, verbeteren, verbeteren, dat is in een notendop wat je om je heen hoort als je in een bedrijf rond loopt. We moeten sneller, er moet meer output komen, de kwaliteit moet beter en de werkvloer vindt dat ‘ze’ niet begrijpen wat er daadwerkelijk allemaal gebeurd op de werkvloer.
Uiteindelijk willen beide partijen maar één ding en dat is het leveren van een goed stuk werk voor de uiteindelijke klant. Zonder tevreden klanten heb je immers als organisatie geen bestaansrecht.
Het creëren van toegevoegde waarde is uiteindelijk het ultieme en enige doel wanneer je als onderneming succesvol wilt zijn.
Het klink allemaal mooi, dat “Creëren van toegevoegde waarde”, maar hoe maak je dit nu concreet?
Essentieel hierin zijn drie zaken:
– Eisen van de klant*
– Inrichting van het proces
– Data van het proces
*Dit kan ook een interne klant zijn of andere relevante stakeholder
Wat ik tegenkom bij bedrijven is dat een project wordt opgestart zonder deze drie bovenstaande punten vooraf te beoordelen. Men gaan enthousiast aan de slag met het project en de verbeteringen worden doorgevoerd. Echter blijkt later dat de ingevoerde verbeteringen tóch niet het gewenste resultaat hebben gebracht en de onderlinge sfeer is er ook niet beter op geworden.
Hoe kun je nou ervoor zorgen dat dit bovenstaande niet gaat gebeuren?
Waar in mijn ogen bij veel bedrijven misgaat, is dat de basis niet staat vóórdat bedrijven aan een verbeterproject gaan beginnen. Zo is het vaak volstrekt onduidelijk hoe het proces verloopt en wie waar verantwoordelijk voor is. Gaat het proces over meerdere afdelingen, dan wordt het nog leuker en gaan ook de individuele afdelingsbelangen meespelen.
Start jouw organisatie binnenkort met een nieuw project, wil je processen in je bedrijf optimaliseren of heb je gewoon een vraag over hoe iets wellicht beter kan? Neem dan contact op met Hugo, hij kijkt en denkt graag eens met je mee!
Hugo Huzen is LEAN Blackbelt en technisch bedrijfskundige. Hij houdt zich bij Datispienter bezig met certificeringen en procesoptimalisatie.